ořechové čtverečky, perníkový koláč
Perníkový koláč
Suroviny
Těsto 600 g hladké mouky, 240 g práškového cukru, 4 vejce, 100 g másla, 4 lžíce horkého medu, mletá skořice, lžička jedlé sody
Náplň švestková marmeláda, mleté ořechy
Na potření: 1 vejce
Pracovní postup
Z mouky, cukru, másla, vajec, horkého medu, mleté skořice a z jedlé sody připravíme těsto. Rozdělíme ho na 4 díly a odložíme je na 2 hodiny na chladné místo. Plech na pečení vymažeme. Každý díl odleženého těsta rozváľíme, potřeme švestkovou marmeládou a posypeme 2 hrstěmi mletých ořechů. Naplněný koláč potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v mírně vyhřáté troubě 40 minut. Po upečení je
lepší koláč krájet až druhý den.
Nepečené ořechové čtverečky
Suroviny
100 g horké čokolády, 100 g mléčné čokolády, 50 g sladké smetany, 50 g ztuženého tuku, 100 g sekaných ořechů, 2 lžíce koňaku, 2 dortové oplatky, ořechy
Čokoládová poleva 100 g čokolády na vaření, 50 g ztuženého tuku
Pracovní postup
V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk. Dobře promícháme, přidáme smetanu, koňak, opětpromícháme a nakonec vmícháme ořechy. Téměř vychladlou hmotu natřeme na oplatky, přikryjeme druhou oplatkou, mírně zatížíme a necháme vychladnout. Pokrájíme na čtverečky, které namočíme do čokoládové polevy a ozdobíme čtvrtkou ořechu.
Příprava čokoládovej polevy: V horkém vodní lázni rozpustíme
čokoládu s tukem a dohladka utřeme.