Kuličky z nivy, kotleta na zelí, koláč z kysaného mléka
KULIČKY Z NIVY
Suroviny:
100 g nivy
80 g másla
1,5 balíčku Lučiny
hrst mletých vlašských ořechů
sterilovaná kapie
Postup:
Máslo a lučinu utřeme, přidáme strouhanou nivu. Dáme ztuhnout do ledničky asi na hodinu. Pak tvarujeme kuličky a obalujeme ve strouhaných oříšcích, ozdobíme sterilovanou kapií a napíchneme na párátko.
Kuličky se hodí na dozdobení různých obložených mís nebo samostatně k vínu na slavnostní příležitosti.
KOTLETY PEČENÉ NA HLÁVKOVÉM ZELÍ A MRKVI I S PŘÍLOHOU
Suroviny:
6 plátků vepřové kotlety
½ hlávky zelí
(nakrájeného na větší kousky)
400 g mrkve
(nakrájené na větší kolečka)
2 cibule, česnek
sůl, pepř
syrové, umyté brambory i se slupkou
Postup:
Na dno vyššího plechu na pečení dáme nakrájenou mrkev, zelí, cibuli a česnek, promícháme a mírně posolíme. Na zeleninu naklademe naklepané, osolené a opepřené kotlety. Brambory dobře umyjeme a i se slupkou je nakrájíme na měsíčky, poklademe do volných míst mezi masem, posypeme kořením na americké brambory a osolíme dle chuti. Podlijeme 1 dcl vody a vše najednou pečeme asi 1 h. 30 min. v troubě na 180 st. C (délka pečení závisí na druhu zvoleného masa)
KOLÁČ Z KYSANÉHO MLÉKA
Suroviny
Těsto
2 celé vejce
1/2 kg krystalového cukru,
5 lžic oleje
2 lžíce kakaa
2 lžíce marmeládu
2 vanilínové cukry
1/2 l kysaného mléka
25 dkg hladké mouky
25 dkg hrubé mouky
1 lžička jedlé sody 1/2 balíčka prášku do pečiva
Pracovní postup
Dvě celá vejce utřeme s krystalovým a vanilínovým cukrem. Přidáme olej, kakao a marmeláda. Vše smícháme, přidáme kysané mléko, hladkou a hrubou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Ve vyhřáté troubě upečeme. Upečený moučník polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme šlehačkou.