Kovbojská kotleta, pivní guláš, vanilkové sušenky
Šikovné recepty a zajímavosti
KOVBOJSKÁ KOTLETA
Ingredience:
4 kotlety,
10 dkg anglické slaniny,
1 cibule,
4 stroužky česneku,
koření gyros,
sůl, pepř,
worcester,
kečup,
feferonka
Postup:
Naklepané kotlety osolíme, opepříme, posypeme kořením, pokapeme olejem
a necháme uležet. Odležené maso osmažíme na oleji z obou stran , vyndáme a uchováme v teple.
Ve výpeku orestujeme nakrájenou slaninu, cibuli a česnek, zakápneme worcesterem,
kečupem a trochou vody.
Směs navrstvíme na kotlety, obložíme volským okem a podáváme s opečenými bramborami.
Vanilkové sušenky
Ingredience
400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 300 g másla, 2 žloutky
Postup
Ze všech surovin zpracujeme na vále hladké těsto a na chvíli dáme odpočinout do ledničky.
Pak rozválíme na tloušťku cca 5 mm a vykrajujeme libovolné tvary.
Pro zajímavější vzhled sušenek můžeme na každou ještě zasyrova otisknout malým vykrajovátkem (tupou stranou) libovolný motiv.
Pečeme při 175°C asi 10 minut.
Pivní guláš
Ingredience
750 g hovězí kližky, 3 velké cibule, 1/2 l světlého piva (10°), 2 lžíce sádla, 1 - 2 krajíce staršího chleba, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka, 3 stroužky česneku
Postup
Maso nakrájíme na kostky. Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme maso a společně smažíme za stálého míchání do ztmavnutí masa i cibule. Během míchání opepříme a okmínujeme. Pak podlijeme troškou vody a asi polovinou piva. Osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí masa. Je-li třeba doplnit tekutinu, přiléváme pivo. K měkkému masu přidáme rozdrobený nebo nastrouhaný chléb, majoránku a povaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek, případně dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo pečivem.