Historie část 14.
Něco o Račíně část 14.
Strava obyvatel
Hlavní potravinou byly vždy brambory, mléko, zelí. V dobách minulých často připravované pečenáče, v neděli a o svátcích maso a koláče, také černý kuba z vařených hub s kroupami, či hašpánková kaše = utlučený ječmen, omaštěný máslem, vařen v mléce.
O posvícení tj. koncem října se lovil a stále loví rybník Jordán, který poskytuje díky místním rybářům množství ryb, které se pak různě upravují.
Hlavním jídlem je macek = najemno nastrouhané syrové brambory spařené mlékem, vejce, krupice, česnek, kmín, sůl, majoránka a škvarky nebo slanina.
Jelikož doba se velmi změnila, k dostání je v obchodech téměř vše, včetně potravin z cizích zemí, na co si jen člověk vzpomene, je tedy i jídelníček račíňáků bohatě pestrý.
Nápojová specialita místních je račínský čaj, který se skládá z červeného vína, Cinzana (Metropole), tajného koření a rumu.
..................pokračování v dalším vydání................
(zdroj - Písání vybrané ze vzpomínek, kronik a knih pamětních na obec Račín, vydané Obecním úřadem v Račíně, 25. června 2005, neoficiální Pamětní kniha u Kubíčků, která je veřejně k nahlédnutí + fotokopie původní od r.2005)